Την Τρίτη 10 Νοέμβρη 2015 και ώρα 13:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου (κτίριο Λότζια, Πλατεία Λιονταριών) συζητείται ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός της Κρήτης. Η διαβούλευση που έχει γίνει ελάχιστα έχει απασχολήσει τις τοπικές κοινωνίες (με εξαίρεση τις ΒΑΠΕ όπου έχει αναπτυχθεί ένα μαχητικό κίνημα), αφού έχουν αναθέσει όλο το φάσμα διαχείρισης της ζωής τους στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τι περιλαμβάνει:
Χωροταξικός σχεδιασμός είναι η διαδικασία πολεοδομικής χωροθέτησης του οικιστικού και βιομηχανικού περιβάλλοντος. Η ιδέα του φαίνεται απαραίτητη και θετική για να υπάρξει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός, ο οποίος θα επιλύει τα θέματα που ανοίγονται στο χώρο της αγρό-κτηνοτροφίας, του τουρισμού, της ενέργειας, της δόμησης, της διαχείρισης των σκουπιδιών και άλλα πολλά έργα που έχουν σχεδιασμό βάθους δεκαετιών.
Η δημόσια διαβούλευση για το χωροταξικό γίνεται βάσει του κυρίαρχου πνεύματος των εισηγητών που θέτουν αλλαγές καθαρά με τεχνοοικονομικούς όρους, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Π.χ δεν συζητάμε για τη διατροφική αυτάρκεια και πώς αυτή θα επιτευχθεί από τον πρωτογενή τομέα, αλλά πώς θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας, πώς θα πάρουμε τις επιδοτήσεις των ΕΣΠΑ και θα κάνουμε εξαγωγές. Οι απαιτήσεις των προγραμμάτων είναι τόσο μεγάλες, που μπορούν να ανταποκριθούν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, με πρόσβαση και στον τραπεζικό δανεισμό. Εξίσου στην ενέργεια και στο τουρισμό.
Κρίση- Επενδύσεις- Ανάπτυξη
Η φιλοσοφία του κατατεθειμένου χωροταξικού ακολουθεί την κυρίαρχη φιλοσοφία της αγοράς και έτσι οι επενδύσεις των εταιριών έρχονται σαν μόνη λύση στο δίπολο κρίση- ανάπτυξη.
Οι μελέτες των επενδύσεων μιλάνε φυσικά για προστασία του περιβάλλοντος, αξιοποίηση των φυσικών πόρων, κοινωνική συνοχή, βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.
Ψεύτικες φράσεις που περιγράφουν με υποκρισία το πλιάτσικο που συντελείται εις βάρος της κοινωνίας. Όποιος έχει την εξουσία ελέγχει και τη σημασία των λέξεων, καθιστώντας τις κενού και ανεστραμμένου περιεχομένου.
Στη πραγματικότητα, ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός είναι ακόμα ένα χαρτί για την υπερσυσσώρευση του πλούτου τη στιγμή που νομιμοποιείται η αρπαγή των φυσικών πόρων. Επιδοτούνται κατά προτεραιότητα τα μεγάλα ξενοδοχεία, μεγάλες γεωργικές- κτηνοτροφικές μονάδες, τεράστια και άχρηστα ενεργειακά έργα. Σε όλα αυτά οι μισθοί πείνας είναι μνημονιακά δεδομένοι και το κοινωνικό και οικολογικό τίμημα μεγάλο. Όλα αυτά όμως είναι που σήμερα αποκαλούνται Ανάπτυξη. Η αλήθεια είναι όμως, ότι την ανάπτυξη τους θα την πληρώσουμε ακριβά. Χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια, τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν διπλασιαστεί γιατί μέσω αυτών πληρώνουμε τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (βλέπε φόρο ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς). Το μόνο Πράσινο στην Ανάπτυξη που προωθεί το κεφάλαιο είναι τα εκατομμύρια που απομυζούν απ’ τους εργαζόμενους.
Η αξιοποίηση του περιβάλλοντος κ του φυσικού μας πλούτου, στα πλαίσια των απαιτήσεων της αγοράς, θα διαλύσει ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό ιστό των κοινοτήτων, στο βωμό της μεγέθυνσης των κερδών του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου που εμφανίζεται ως σωτήρας μας. Μπορεί να έχουμε εξαγωγές χλαμπουτζόσυκων, εισαγωγές κρεμμυδιών και παράλληλα κόσμο που πεινάει. Να παράγεται άφθονη άχρηστη ενέργεια, ενώ υπάρχουν σπίτια χωρίς ρεύμα.
Για μας μόνη λύση στα τεράστια προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, είναι ένας κοινωνικός συνδικαλισμός που θα θέσει τα πραγματικά ερωτήματα, θα επανανοηματοδοτήσει τη πολιτική στη ζωή του κόσμου, θα θέσει τα προτάγματα της αντίστασης, της ανυπακοής και το χτίσιμο κοινοτήτων, μέσω της συμμετοχής στα κοινά, για τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι επειδή είναι φετίχ, αλλά επειδή είναι ο μόνος δρόμος για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Αντιφασιστική δράση Ρεθύμνου (αδρε)
Νοέμβριος, 2015