Παρασκευή 13 Νοέμβρη: Ημέρα δράσης και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Νοέμβριος 11th, 2015 | Posted by adre in Κείμενα και ανακοινώσεις κοινωνικών κινημάτων | Κείμενα του ευρύτερου Αντιφασιστικού Κινήματος

12235062_10206340870773235_4258354081502434272_n
Η Πρωτοβουλία Έμπρακτης Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες διοργανώνει ημέρα δράσης και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Πρόγραμμα:
18:00 Πορεία ενάντια στο φράχτη του Έβρου με αφετηρία το Δημαρχείο Ρεθύμνου
19:30 Ανοιχτή συζήτηση με εισηγητή τον καθηγητή Παιδαγωγικού του ΑΠΘ Γιώργο Τσιάκαλο στο Ωδείο Ρεθύμνου με θέμα «Το προσφυγικό ζήτημα και ο φράχτης του Έβρου»
22:00 Γλέντι οικονομικής ενίσχυσης στο καφενείο Φωνόγραφος (Ειρήνη) στα Πεταλάδικα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΡΕΘΥΜΝΟ
(συμμετέχουν: ΕΛΜΕ Ρεθύμνου/ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε./ Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ./ Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Π. Κ. στο Ρέθυμνο/ Σύλλογος Εφοριακών Δυτικής Κρήτης/ κατARTι/ Δίκτυο αλληλεγγύης Ρεθύμνου – Χωρίς Μεσάζοντες/ Πρωτοβουλία εργαζομένων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη)

Παρασκευή 13 Νοέμβρη: Ημέρα δράσης και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες
Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που επικρατούν στις χώρες τους, αγωνίζονται να περάσουν τα σύνορα (χερσαία και θαλάσσια) και να εισέλθουν στην Ευρώπη. Πρόκειται για ανθρώπους κατατρεγμένους, που αγωνιούν να βρουν ένα ειρηνικό περιβάλλον, διεκδικώντας το δικαίωμά σε μια αξιοπρεπή ζωή.
Χιλιάδες, όμως, απ’ αυτούς, δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους, αφού πνίγονται στα παράλια της Μεσογείου. Ο θάνατος καθημερινά τόσων ανθρώπων μόνο με έγκλημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Βασική αιτία αυτών των πνιγμών στο Αιγαίο αποτελεί ο φράχτης του Έβρου αφού πέρα από σύμβολο του αποκλεισμού και της δαιμονοποίησης του «ξένου», αναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθήσουν τους επισφαλείς θαλάσσιους δρόμους για τη διάσχιση των συνόρων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την ολοκλήρωση του φράχτη οι πνιγμοί στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί δραματικά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αφού κανένα συρματόπλεγμα δεν μπορεί να σταματήσει αυτούς που αγωνίζονται για την επιβίωση τους και για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Σύμφωνα με πρόσφατη καταμέτρηση, στην περιοχή του Αιγαίου, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ή αγνοουμένων ξεπερνάει τα 3100 άτομα.
Η Ευρωπαϊκή πολιτική των κλειστών συνόρων, της FRONTEX και του φράχτη της ντροπής, με τη στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης, δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες στο βωμό της πιο άθλιας ρατσιστικής πολιτικής που ανοίγει το δρόμο στο νεοναζισμό σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί μπροστά στους καθημερινούς θανάτους τόσων ανθρώπων. Όσο παραμένει όρθιος ο φράχτης της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, η Ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αυτουργοί στις δολοφονίες χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, μέσα στα βυθισμένα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων.
Καθήκον δικό μας είναι να υψώσουμε το δικό μας «φράχτη» και να σταθούμε εμπόδιο σε αυτή την πολιτική. Να απαιτήσουμε όλοι μαζί να σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο. Ολόκληρη η κοινωνία οφείλει να πάρει θέση και να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να στηρίξουν τη μέρα δράσης και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που οργανώνεται στο Ρέθυμνο την Παρασκευή 13/11.
Τα έσοδα των εκδηλώσεων και η οικονομική ενίσχυση που θα προσφερθεί, θα στηρίξει οικονομικά αποστολή αλληλέγγυων που θα προσφέρουν εθελοντική εργασία και βοήθεια στους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΝΙΓΜΟΥΣ – ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΡΑΧΤΗ

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

css.php