ΞΑ-ΣΟΥ #9 Νοέμβρης 2020

ΞΑΣΟΥ
Εφημερίδα τοίχου της Αντιφασιστικής Δράσης Ρεθύμνου (α.δ.ρε.) | Φύλλο 9 | Νοέμβρης 2020 | adre.espivplogs.net

Τα εργατικά αιτήματα των υγειονομικών είναι κοινωνικά αιτήματα

Φεβρουάριος 2020 – Οκτώβριος 2020.
Εννιά μήνες τώρα έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ζωές μας. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν ιό που έχει επεκταθεί πλανητικά και που ‘’δεν κάνει διακρίσεις’’. Σχεδόν ένα χρόνο τώρα όλοι και όλες εμείς, οι ‘’από τα κάτω’’ αυτής της κοινωνίας, βιώνουμε μια από τις χειρότερες μορφές βίας. Την καθημερινή μάχη για την οικονομική και την φυσική μας επιβίωση σε αυτόν τον κόσμο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Όπως σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι και τώρα, κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το ελληνικό, προσπαθεί να μας πείσει πως η ανθρωπότητα είναι ένα ενιαίο πράγμα που παρ’ όλες τις διαφορές της θα πρέπει να συνταχθεί σύσσωμη ενάντια στον μεγάλο εχθρό που μας απειλεί.
Ξέρουμε όμως και συνεχώς θα πρέπει να θυμίζουμε πως αυτά που μας χωρίζουν είναι πολλά περισσότερα και πολύ πιο σημαντικά από αυτά που μας ενώνουν.
Η εκμετάλλευση των ζωών μας, ο φασισμός, η βία, ο ρατσισμός και οι πόλεμοι δε σταμάτησαν να υπάρχουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντιθέτως το αίσθημα αβεβαιότητας και ο φόβος έκαναν τις συνθήκες ακόμα καλύτερες για το σύστημα που τα γεννά (τα κράτη,τα αφεντικά και τους παρατρεχάμενούς τους) για να εκμεταλλευτεί ακόμα περισσότερο όσους και όσες βρίσκονται στις πιο ευάλωτες θέσεις αυτής της κοινωνίας.

Τους τελευταίους μήνες, όπως και πάντα, καμία κυβέρνηση, καμία εταιρία και κανένα αφεντικό δε νοιάστηκε για την ανθρώπινη ζωή.
Ενώ το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση, με ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές και ενώ οι προβλέψεις μιλούν για χιλιάδες κρούσματα τη μέρα, το κράτος και η κυβέρνηση αντί να “οπλίσουν” τα χέρια αυτών που μάχονται ενάντια στον “αόρατο εχθρό” και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, επιλέγουν να επενδύσουν σε πολεμικούς εξοπλισμούς και στα κανάλια. Κάνοντας προπαγάνδα για εθνικά ζητήματα και “τουρκικούς κινδύνους” προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το ενδιαφέρον από το φλέγον ζήτημα και να σπείρουν ακόμα μεγαλύτερο φόβο στον ήδη τρομοκρατημένο λαό.

Το τελευταίο διάστημα καλούμαστε συνεχώς από το κράτος και τις αρχές να παλέψουμε τον “αόρατο εχθρό”, εννοώντας τον Covid-19.
Κάποιοι και κάποιες όμως έχουμε να παλέψουμε και τους εχθρούς που κάνουν πιο φθηνή την εργασία μας, που υπονομεύουν το δικαίωμά μας στην διαδήλωση, στη συνεύρεση, και που εκμηδενίσουν την πρόσβασή μας στις δομές υγείας, μια διαδικασία που είναι χρόνια και σταθερή.

Κι ενώ εμείς δεν κάναμε καραντίνα σε βίλες, και τα λεφτά που (δεν) είχαμε στην άκρη δεν ήταν καταθέσεις σε τράπεζες στην Ελβετία αλλά φραγκοδίφραγκα, δουλεύαμε εξαντλητικά ωράρια με μια μασκούλα κι απολυμαντικό που μας έλεγαν πως είναι η λύση σε όλα μας τα προβλήματα. Μας είπαν να προσέχουμε για να μην επιβαρύνουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο αυτοί υποβαθμίζουν και κατακρεουργούν εδώ και δεκαετίες, μιας και οι πλούσιοι θα πάνε σε ιδιωτικές κλινικές. Μας ζήτησαν να βγούμε στα μπαλκόνια να βαρέσουμε παλαμάκια για τους γιατρούς, ενώ όταν οι εργαζόμενοι στην υγεία διεκδίκησαν τα αυτονόητα έξω από τα νοσοκομεία της Αθήνας τους χτύπησαν τα ΜΑΤ.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση της επισφάλειας και των “εχθρών” καλούμαστε να απαντήσουμε σε δίπολα.
Μάσκα ή όχι μάσκα, υπάρχει ή δεν υπάρχει ο ιός, ατομική ή όχι ευθύνη, ανεύθυνη ή όχι νεολαία. Η απάντησή μας είναι πως οφείλουμε η μια να φροντίζει για τον άλλο. Η ατομική μας ευθύνη είναι να σκεφτόμαστε την υγεία των γύρω μας, ειδικά όταν το κράτος αδιαφορεί επιδεικτικά και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Όπως γνωρίζουμε, με τις αξίες μας θα προστατευθούμε και θα προστατέψουμε. Ο σεβασμός προς το συνάνθρωπο δε θα διασφαλιστεί με πρόστιμα αλλά με ενσυναίσθηση και συλλογική φροντίδα. Παράλληλα όμως θα διεκδικούμε και θα παλεύουμε για ένα καλύτερο σύστημα υγείας. Θα στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων στην υγεία που δίνουν έναν αγώνα για όλους και όλες μας. Έναν αγώνα ενάντια στον ιό αλλά και ενάντια στην υποβάθμιση των δικαιωμάτων τους.
Θεωρούμε μέγιστο ζήτημα των καιρών μας την στήριξη των εργατικών αιτημάτων όλων των επαγγελμάτων υγείας για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, ως ένα εργατικό και βαθιά κοινωνικό αίτημα.
Από τους καθαριστές των νοσοκομείων, τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες τους/τις ιατρούς και τους διασώστες και διασώστριες τα αιτήματα των οποίων είναι δίκαια και απαραίτητα.Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι να μας φορτώνει με βάρη που δε μας αναλογούν. Θα διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους και για όλες χωρίς να κινδυνεύουμε για χάρη των αφεντικών.
Ως εργαζόμενες-οι & αντιφασίστριες-ες θα σταθούμε μαζί με τους εργαζόμενους στην υγεία στις διεκδικήσεις τους για την στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων ως κοινωνική δομή υγείας, αλλά και στην ανατίμησή τους ως κομμάτι της εργατικής τάξης!

αντιφασιστική δράση ρεθύμνου (α.δ.ρέ) 2020

*Ξά σου σημαίνει “Στην εξουσία σου”: όλες και όλοι έχουμε το μερίδιο ευθύνης μας και πλέον δεν υπάρχει άγνοια. Άνεργες μπορεί, φτωχές μπορεί, αλλά ρατσιστές και φασίστες ποτέ.