4 σημεία με έναυσμα τον κορονοιό.

4 σημεία με έναυσμα τον κορονοιό.

Ψυχραιμία, Ενσυναίσθηση, Αλληλεγγύη

1)Στις δύσκολες και δυστοπικές μέρες που ζούμε μας έρχονται από παντού οδηγίες και επιβολές. Με ένα σύστημα υγείας που καταρρέει και ένα κράτος που πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στην κοινωνία οφείλουμε με όσα μέσα και μέτρα διαθέτουμε να προστατέψουμε και να προστατευθούμε. Η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη, οπότε ακόμη και αν δεν ανήκουμε σε κάποια ευπαθή ομάδα οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί-ες και να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας μιας και ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να φανεί πολύ επικίνδυνος έως και θανατηφόρος για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κάποια ευπαθή ομάδα. Λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας πως σε κάθε πανδημία – εξάπλωση ασθένειας οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα στα οποία ανήκουμε κι εμείς οι ίδιες-οι. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν την κατάσταση χωρίς πανικό και φόβο, όχι επειδή είναι παράλογο κανείς να φοβάται, αλλά γιατί ο φόβος πολλές φορές μας κάνει να αντιδρούμε χωρίς νηφαλιότητα και λογική.

2)Δε θα μπορούσαμε αυτή την ώρα να μην αναφερθούμε στην δημόσια υγεία. Η κατάσταση που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της επί χρόνια υποβάθμισης και κατακερματισμού του δημοσίου συστήματος υγείας. Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει νοσοκομεία, έχει μειωθεί το προσωπικό, οι αποδοχές των εργαζομένων συνεχώς μειώνονται, οι υπερωρίες τους μένουν απλήρωτες ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμός. Όλα αυτά γιατί; Για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας. Οι κυβερνήσεις εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου κάνουν όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε τα πάντα να ιδιωτικοποιηθούν ακολουθώντας το δόγμα Θάτσερ. Η υγεία, όπως και κάθε δημόσιο αγαθό δε θα μπορούσε να μην είναι σε αυτό το στόχαστρο μαζί με την παιδεία, το νερό, το ρεύμα. Οι φωνές που αντιδρούσαν στην κατάσταση αυτή ήταν γραφικές και υπερβολικές. Ξαφνικά, τώρα, κατά τη διάρκεια αυτής της τεράστιας κρίσης θυμούνται όλοι τα δημόσια νοσοκομεία και το δύσκολο έργο τους αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι το “αόρατο χέρι της αγοράς” δε μπορεί να την αυτορρυθμίσει όπως τόσα χρόνια μας έλεγαν .Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι που βρίσκονται ”στην πρώτη γραμμή”,όσες και όσοι στελεχώνουν τα δημόσια νοσοκομεία,έχουν αφεθεί στο έλεός τους χωρίς εξοπλισμό και μέσα προστασίας και αναγκάζονται να δουλεύουν ατελείωτες ώρες στις πιο ακατάλληλες συνθήκες. Η κυβέρνηση αντί να κάνει άμεσα προσλήψεις και να επιτάξει κάθε λογής ιδιωτική κλινική,ψάχνει εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές για να βγάλουν το φίδι από την τρυπά ενώ χρυσοπληρώνει τις ιδιωτικές κλινικές για τα κρεβάτια ΜΕΘ που προσφέρουν. Εμάς η θέση μας είναι η ίδια: χρειάζεται να παλέψουμε για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, ενώ παράλληλα θα σέβεται και θα μεριμνά για τους ανθρώπους που το στηρίζουν. Δύναμη στις/στους γιατρούς, στους/στις νοσηλευτές-ριες και σε όλες και όλους τους εμπλεκόμενους στην υγεία που δίνουν ένα τεράστιο αγώνα αυτές τις μέρες. Άμεση κάλυψη των αναγκών τους. Ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους προκειμένου να κάνουμε ελάχιστα ευκολότερο το έργο τους!

3) Η κυβέρνηση και τα μίντια μας προτρέπουν να μείνουμε σπίτι.Παρόλα αυτά δε μας απαντάν τι θα κάνουμε όσες και όσοι δουλεύουμε μεροκάματα για να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν την επιλογή να “μείνουν σπίτι” επειδή (άκουσον άκουσον) χρειάζεται να δουλέψουν χωρίς καμία εργασιακή κάλυψη για να ζήσουν! Έτσι, για κάποιες είναι πολυτέλεια η αποχή από την εργασία ενώ παράλληλα όλη αυτή η φρενήρης κατάσταση έχει γίνει βούτυρο στο ψωμί των αφεντικών που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους εργαζομένους και τους απειλούν με απολύσεις εάν τυχόν δε συμμορφωθούν σε όσα τους επιβάλουν. Ο ρόλος του κράτους είναι γνωστός, παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι-ες μέσω των Σωματείων τους μπορούν να διεκδικήσουν να εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και όχι οι επιχειρήσεις. Διεκδικούμε παροχή επιδομάτων,ειδών πρώτης ανάγκης και διασφάλιση αδειών μετ αποδοχών! Καμιά και κανείς μας να μη χάσει τη δουλειά του! Άμεση παύση όσων παραγωγικών δραστηριοτήτων δεν αφορούν απολύτως βασικά αγαθά. Ασφαλείς συνθήκες και μέσα προστασίας για όσους και όσες χρειάζεται και αναγκάζονται να δουλεύουν!
Ας μη ξεχάσουμε πως η αλληλεγγύη μας είναι απαραίτητη, έχουμε ανάγκη ο ένας την άλλη για να αντεπεξέλθουμε στις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που από χρόνια βιώνουμε -πόσο μάλλον τώρα!

4) Να ανοίξουν τα κέντρα κράτησης και να υπάρξει φροντίδα για όλες και όλους! Οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής ήταν και είναι απαράδεκτες αλλά εν μέσω υγειονομικής κρίσης γίνονται δολοφονικές!Η μη μέριμνα γι’ αυτούς τους ανθρώπους μας αποδεικνύει περίτρανα πως για το κράτος είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας που δεν χρήζουν προστασίας μιας και η ζωή τους έχει μικρότερη αξία. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται οι φυλακισμένες-οι και όσες-οι βρίσκονται έγκλειστες-οι. Διεκδικούμε άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης και των φυλακών! Περίθαλψη και μέσα-μέτρα προστασίας για όλες και όλους! Ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για όλες και όλους!
Καμία ζωή δεν έχει μικρότερη αξία!

Για μας είναι φανερό ότι η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και τα μέτρα που φέρει μαζί της τείνει να γίνει κανονικότητα.
Απέναντι στο δυσοίωνο μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι «από πάνω», προτάσσουμε Αλληλεγγύη,Αγώνα,Εγρήγορση!

Οργανώνουμε δίκτυα αλληλεγγύης στις γειτονίες-πολυκατοικίες μας!

Φροντίζουμε όσες και όσους χρειάζονται τη βοήθειά μας!

Διεκδικούμε συλλογικά τα εργασιακά μας δικαιώματα και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για όσες και όσους αναγκάζονται να δουλεύουν!

Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων υγείας!

Κανείς και καμία μόνος/η!

Δυστοπικός Μάρτης 2020

Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου (αδρέ)