Σάββατο 8 Οκτώβρη: Παγκρήτια Αντιφασιστική – Αντικατασταλτική Πορεία

Καλοδεχουμενοι προσφυγες και Μετανάστες Παγκρήτια Αντιφασιστική - Αντικατασταλτική Πορεία Σάββατο 8.10 στις 12 μ.μ. Δημαρχείο Ρεθύμνου.jpg

Καλοδεχουμενοι προσφυγες και Μετανάστες
Παγκρήτια Αντιφασιστική – Αντικατασταλτική Πορεία

Σάββατο 8/10 στις 12 μ.μ. Δημαρχείο Ρεθύμνου

Να ξέρεις ότι πριν να φύγω, έκανα τα πάντα να μείνω
(σύνθημα σε τοίχο στη Συρία)

Η επεκτατική πολιτική του κεφαλαίου και των κρατών μάς έχει φέρει για άλλη μια φορά αντιμέτωπους/ες/α με το μεγαλύτερο εκτοπισμό ψυχών και χιλιάδες θανάτους στη Μεσόγειο μετά τον Β΄ΠΠ. Συμφέροντα κράτους και αφεντικών φροντίζουν να υποτιμήσουν τη ζωή, άρα και την εργασία, μεταναστ(ρι)ών, προσφύγων και ντόπιων, τροφοδοτώντας τις κρητικές Μανωλάδες, με αρωγούς φασιστικά τάγματα εφόδου. Το πολεμικό ορμητήριο της Βάσης της Σούδας (ΝΑΤΟ) συμβάλλει στους πόλεμους στη Μέση Ανατολή που δημιουργεί τους πρόσφυγες.

Την Τετάρτη 28/9 έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου η αντιφασιστική συγκέντρωση που καλέστηκε υπερασπιζόταν την εγκατάσταση των προσφύγων στο Ρέθυμνο και απαντούσε σε φασιστικό-ρατσιστικό κάλεσμα ενάντια στους πρόσφυγες. Με τρόπο πρωτοφανή για τα δεδομένα του Ρεθύμνου οι δυνάμεις καταστολής (τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ) χτύπησαν με μένος και δακρυγόνα την αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το 2ο Δημοτικό, εν ώρα λειτουργίας του, τραυματίζοντας βάναυσα μια διαδηλώτρια. Παράλληλα, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΑΝ και υπερασπίζονταν τη συγκέντρωση των φασιστών, στην οποία συμμετείχαν γνωστά μέλη της Χρυσής Αυγής, του ΣΑΟΡ και των Ελλήνων Συνέλευσις. Ακόμη πιο πρωτοφανείς ήταν οι επιδρομές ανενόχλητων ροπαλοφόρων φασιστών που ακολούθησαν, με ξυλοδαρμούς και τρομοκράτηση περαστικών στην πόλη, την Τετάρτη όπως και τις επόμενες μέρες, με τη σιγουριά της ανοχής/κάλυψης των δυνάμεων καταστολής.

Παρόμοια γεγονότα δεν θα ανεχτούμε στους δρόμους του Ρεθύμνου ούτε και πουθενά αλλού. Ντροπή και αίσχος σε όσους και όσες αφήνουν με την ανοχή τους να δρουν δημόσια απόγονοι του Χίτλερ.

Καλούμε σε παγκρήτια αντιφασιστική και αντικατασταλτική διαδήλωση για να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στο σκοτάδι του φασισμού.

Τη Βιάννο και τ’ Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί
φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί.

Αντιφασιστικός Συντονισμός Ρεθύμνου

Στο κάλεσμα του Αντιφασιστικού Συντονισμού Ρεθύμνου έχουν ανταποκριθεί θετικά πλήθος φορέων, συλλόγων, σωματείων, πολιτικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων από όλη την Κρήτη που με δύο ξεχωριστές αφίσες καλούν στην παγκρήτια πορεία. Με δική τους αφίσα καλούν οι παρακάτω συλλογικότητες και οργανώσεις από το ΡΕΘΥΜΝΟ: Αντιφασιστικός Συντονισμός, ΑΕΠ-ΕΑΑΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου (ΑΔΡΕ), Αυτόνομα Σχήματα Πανεπιστημίου Κρήτης, ΚΕΕΡΦΑ, κινηματικό ραδιόφωνο «Ράδιο Ψαλίδι», Λίβας ΑΣΡ, Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών/τριών, Πρωτοβουλία Έμπρακτης Αλληλεγγύης στις Μετανάστριες, Συντονιστικό LGBTQI+ Pride Κρήτης, αντισεξιστική-αντιομοφοβική ομάδα Φύλο και Φτερό· από το ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ομάδα φύλου και σεξουαλικότητας ConQueer, Αναρχική Συλλογικότητα ΟΚΤΑΝΑ-μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας, συλλογικότητα Sine Dominis, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες, Στοά 60, Τηγανίτης ΑΣΗ, Χώρος DA· από τα ΧΑΝΙΑ: δημοτικό σχήμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΕΕΡΦΑ, Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών· από τη ΣΗΤΕΙΑ: αναρχικοί-αντιφασίστ(ρι)ες.

Με ξεχωριστή αφίσα καλούν τα παρακάτω σωματεία, σύλλογοι και συνεταιριστικά εγχειρήματα από το ΡΕΘΥΜΝΟ: Δίκτυο Αλληλεγγύης Χωρίς Μεσάζοντες, Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΕΛΜΕ, Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, ΚΟΙΝΣΕΠ εκδόσεις «Παράξενες Μέρες», Περιβαλλοντικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεταιρισμός «Κιβώτιο», συνεταιρισμός «Τζεπέτο», συνεταιριστικό οβελιστήριο «Συντροφή», Συντονιστικό Ρεθύμνου του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ· από το ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΕΛΜΕ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», Σύλλογος Ερευνητών/τριών Εργαζομένων στην Έρευνα, Σύλλογος Φοιτητών Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης· από τα ΧΑΝΙΑ: ΕΛΜΕ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καλοδεχουμενοι προσφυγες και Μετανάστες Παγκρήτια Αντιφασιστική - Αντικατασταλτική Πορεία Σάββατο 8.10 στις 12 μ.μ. Δημαρχείο Ρεθύμνου.jpg