16-17 Απριλίου: Περίπατος στην Ιστορία και στα ανταρτολημέρια της περιοχής Αραβάνες του Ψηλορείτη.

aravanes telikh afisa
Στις 16-17 Απριλίου 2016 η Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου (αδρε) διοργανώνει 2ημερη εκδρομή- κατασκήνωση-εξερεύνηση-περίπατο στην ιστορία και στα ανταρτολημέρια της περιοχής Αραβάνες του Ψηλορείτη. Ως Αραβάνες ορίζονται οι πρόποδες από τη βορεινή πλευρά του όρους. Εκτείνονται ανατολικά του Αρκαδίου, βόρεια του Φουρφουρά και νότια του Αγίου Μάμα. Λίγο χαμηλότερα από το νοητό κέντρο της περιοχής συναντώνται οι τρείς από τις τέσσερις περιφέρειες του νομού, Ρεθύμνου, Αμαρίου και Μυλοποτάμου.

Ιστορικά ο ρόλος της περιοχής είναι πρωταγωνιστικός σε περιόδους που ο πληθυσμός των τριγύρω περιοχών και όχι μόνο, βίωσε διώξεις και χρειαζόταν τα πυκνά βουνά, τις αμέτρητες σπηλιές και το τρεχούμενο νερό για προστασία και οργάνωση. Στα νεότερα χρόνια γνωρίζουμε από τη βιβλιογραφία και τις μαρτυρίες τον κομβικό ρόλο που έπαιξε η ευρύτερη περιοχή την περίοδο της αντίστασης της Κρήτης απέναντι στη γερμανική κατοχή (1941-’44).

Αλλά για μας το σκάλισμα της ιστορίας δεν είναι μονοσήμαντο, ούτε ταυτιζόμαστε απαραίτητα με τα πρόσωπα και τις επιλογές τους. Για μας σημαίνει το “άρπαγμα μιας μνήμης καθώς αστράφτει σε μια στιγμή κινδύνου” όπως λέει ο ποιητής. Η συγκεκριμένη περιοχή εκτός από ζωντανές μνήμες, μυθοπλασίες και ένα μαγευτικό φυσικό πλούτο περιτριγυρίζεται και από σχέδια για εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων. Κάπως έτσι αστράφτει η μνήμη, κάπως έτσι συνεχίζει και το νήμα του κινδύνου, της αντίστασης, και της αναγκαιότητας για οργάνωση. Κάτι που δεν γνωρίζεις, δεν σου γεννάται και η ανάγκη να το προστατέψεις.

Υπάρχει όμως και ένας τρίτος λόγος που διοργανώνουμε αυτό το ορειβατικό-πολιτικό διήμερο. Η ορειβασία και οι κανόνες του βουνού συμπυκνώνουν με ιδανικό τρόπο μια κουλτούρα ζωής που τόσο λείπει από τις σημερινές μας κοινωνίες. Συλλογικότητα δεμένη που δεν αφήνει κανέναν πίσω ειδικά στα δύσκολα (ο ρυθμός κ η ταχύτητα καθορίζονται από τον τελευταίο, δεν απομακρυνόμαστε χωρίς να ενημερώσουμε), μοίρασμα του νερού και της τροφής. Προσαρμοστικότητα, αλληλοβοήθεια, συνεργασία, υπομονή, εγρήγορση και σοβαρότητα για την ομαλή διεξαγωγή του διημέρου. Επαφή και σεβασμός στο περιβάλλον που μας φιλοξενεί.

Για αυτούς και για όλους τους λόγους του κόσμου σας καλούμε να συνδιοργανώσουμε και να συν περπατήσουμε σε αυτά τα πανέμορφα και ιστορικά βουνά!

>Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τα απαραίτητα της εκδρομής, επικοινωνήστε μαζί μας σ’αυτό το mail, adre@espiv.net