Εφημερίδα Τοίχου «Ξα Σου» Τεύχος 6 Στην ΥΓΕΙΑ των κορόιδων.

ksa sou efimerida teuxos 6 nosokomeio-02

20160317_205503

Στην ΥΓΕΙΑ των κορόιδων
Η δημόσια υγεία ως γνωστόν βρίσκεται στην εντατική. Ο αριστεροδέξιος καρνάβαλος που ακούει στο όνομα Σύριζα-Ανέλ αναλαμβάνει δράση συνεχίζοντας την ίδια δοκιμασμένη, αποτυχημένη και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία πολιτική. Το παράλληλο πρόγραμμα που ψηφίστηκε πρόσφατα δε μοιάζει ούτε με ασπιρίνη μπροστά στην πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας που βιώνουμε. Τα λεφτά για τις παροχές δεν αρκούν, οι όποιες προσλήψεις θα είναι διετείς ενώ από την πίσω πόρτα μπαίνουν οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις μέσω των «τεστ αξιολόγησης» των νοσοκομείων. Πέρα απ’αυτό, είναι ξεκάθαρο πως οι μειώσεις των δαπανών που παρουσιάζονται ως εξορθολογισμός, εδώ και χρόνια έχουν σαν συνέπεια την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, με στόχο την απαξίωση της έννοιας του δημοσίου και τελικά την ιδιωτικοποίησή τους. Στα 6 χρόνια των μνημονίων, οι κυβερνήσεις μείωσαν τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων κατά 65% και γενικά τα κονδύλια για δομές υγείας κατά 40%. Τα οργανικά κενά ξεπερνούν τις 26.000. Ευτυχώς όμως σώσαμε τις τράπεζες…

Η υγεία προνόμιο των πλουσίων.
Στη λογική αυτή δεν υπάρχουν πια κοινωνικά αγαθά που η πολιτεία παρέχει στους πολίτες από την φορολόγησή τους, αλλά εμπορεύματα και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Κατά συνέπεια, όσα νοσοκομεία δεν προσαρμοστούν στην αγορά ως επιχειρήσεις, δηλαδή με ασθενείς-πελάτες και εργαζόμενους-σκλάβους, θα κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Για παράδειγμα, πρώτη φορά εντάσσεται στο Ε.Σ.Υ. νοσοκομείο (στη Σαντορίνη) που θα λειτουργεί με ιδιοκτησιακό καθεστώς Ανώνυμης Εταιρίας. Η κεντρική ιδέα είναι ξεκάθαρα πλιατσικολογική εις βάρος της κοινωνίας και φυσικά το κόστος πέφτει στις πλάτες των φτωχότερων στρωμάτων. Αναφορικά, όσοι ανασφάλιστοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου υποχρεούνται νομικά να υπογράψουν δήλωση αποδοχής χρέους στην εφορία.
Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πληρώνουν όλο και περισσότερους φόρους, χωρίς να τους διασφαλίζονται στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης (υποβάθμιση ΕΟΠΠΥ και κέντρων υγείας, ακριβότερα φάρμακα κλπ.), ενώ ακούν τον υπ. Εργασίας να δηλώνει ότι τα ταμεία είναι άδεια και τα χρήματα τόσων ανθρώπων χάθηκαν. Η μεταφορά των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία γίνεται με λιγοστά και επικίνδυνα ασθενοφόρα, τη στιγμή που το Νοέμβρη του ΄15 οι Αστυνομικές Διευθύνσεις του νησιού παρέλαβαν 37 τζιπ, 4 ανακριτικά οχήματα, 54 μοτοσικλέτες και 57 πομπούς.
Μάλλον θα την χρειαστούν την τόση ασφάλεια αυτοί που φέρνουν τον μεσαίωνα μέσω των νομοσχεδίων.

Εν αρχή είναι οι εργολάβοι
Εκτός από την υποχρηματοδότηση, βασικό μοχλό ιδιωτικοποίησης αποτελούν οι εργολαβίες που ξεκινούν από υποδομές λειτουργίας (σίτιση-καθαριότητα-φύλαξη) και συνεχίζονται σε αμιγώς ιατρικές υπηρεσίες.
Τα καρτέλ των εργολάβων ξεφύτρωσαν το΄50 στην Ελλάδα, αλλά οι πρώτοι μεγάλοι εργολάβοι στον καθαρισμό και τη σίτιση μπήκαν στις ΔΕΚΟ την δεκαετία του ΄80. Εξαπλώθηκαν στο Δημόσιο την εποχή της πρώτης διακυβέρνησης Σημίτη στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, με αποτέλεσμα να θεωρούνται πλέον κατεστημένο και να συνθέτουν το ληστρικό πανηγύρι που έχει στηθεί γύρο από το δημόσιο χρήμα μισό αιώνα τώρα.

Η απασχόληση των εργαζομένων μέσω των εργολαβικών επιχειρήσεων συνιστά εξ΄ορισμού μια σύγχρονη μορφή σκλαβιάς και εκμετάλλευσης. Εικονικές συμβάσεις, μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, αδιαφανείς διαδικασίες προκυρύξεων, μη καταβολή δεδουλευμένων, φοροδιαφυγή και σπατάλη δημόσιου χρήματος εξασφαλίζουν τα υπερκέρδη των εργολάβων. Τα λεφτά όμως αυτά είναι οι φόροι και ο ιδρώτας μας, την ίδια στιγμή που πληρώ- νουμε από την τσέπη μας ακόμα και τις γάζες. Το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου του Ρεθύμνου το ζητάει ξεκάθαρα: ”Άμεση απομάκρυνση των συνεργείων και των εργολάβων,με ταυτόχρονη μονιμοποίηση του προσωπικού που απασχολούν”. Ωστόσο εάν δεν είναι αυτό εφικτό, μπορείτε κ.υπουργέ να΄ρθείτε εσείς μαζί με τον υφυπουργό σας να τρίβετε τις σκάλες του νοσοκομείου αμισθί και με ένα γάντι, στα πλαίσια ‘’εξορθολογισμού των δαπανών’’ του συστήματος υγείας.

Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας.
Δεν περιμένουμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη για ν΄απαιτήσουμε το αυτονόητο. Για εμάς ο αγώνας για αξιοπρεπή ζωή στο σήμερα περνάει μέσα από την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και του δημόσιου χαρακτήρα τους. Δεν μας νοιάζει πού θα βρουν τα χρήματα, όταν τα δισεκατομμύρια σφυρίζουν τριγύρω μας και κάποιοι τρώνε με χρυσά κουτάλια. Να μην σταλεί κανένα ένταλμα στην εφορία για ασθενείς που αδυνατούν να πληρώσουν. Να στηρίξουμε τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα δίκαια αιτήματά τους. Να οργανωθούμε σε ομάδες υπεράσπισης του Δημόσιου και αξιοπρεπούς νοσοκομείου για όλους. Να γίνει ξεκάθαρο στην ”κρητική” ηγεσία του υπουργείου υγείας ότι η εντοπιότητά τους πολλαπλασιάζει την οργή μας και ότι θεωρούνται άμεσα υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί. Αν δεν αντέχουν το βάρος της μαριονέτας και έχουν αξιοπρέπεια, να παραιτηθούν και να παλέψουν στο πλευρό της κοινωνίας. Η τρόικα,τα μνημόνια, οι ”δεσμεύσεις” και οι εκβιασμοί δεν θα αποτελούν για πολύ ακόμα δικαιολογία. Οι κομματικές διοικήσεις των νοσοκομείων, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις βλέψεις της εκάστοτε εξουσίας, αδυνατούν να εκφράσουν τις ανάγκες των εργαζομένων και των ασθενών. Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων γνωρίζουν πολύ καλύτερα από κάθε λαμόγιο και μάνατζερ, τις ανάγκες που υπάρχουν και μπορούν αμεσοδημοκρατικά να αποφασίζουν και να ελέγχουν τα ιδρύματα.

Μιλάμε και παλεύουμε για ένα δημόσιο σύστημα υγείας με κοινωνικό έλεγχο. Δημόσιο, καθώς ειναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου για ολική πρόσβαση στις παροχές υγείας, είτε είναι ασφαλισμένος είτε όχι.
Κοινωνικό έλεγχο, καθώς είναι απαραίτητη η εμπλοκή της κοινωνίας, αφ΄ενός για να εξασφαλίσει τα παραπάνω και αφ΄εταίρου για την περιφρούρηση των κατακτήσεων αυτών.

Μπροστά στην απάνθρωπη παράνοια που μας παρουσιάζουν ως τη μόνη λύση, δεν έχουμε παρά να προτάξουμε την ανθρώπινη λογική της αντίστασης και της αλληλεγγύης. Δεν θα αφήσουμε τις δομές υγείας να καταρρέουν και εμείς να μένουμε απαθείς. Δεν θα συνηθίσουμε τη βαρβαρότητα.

Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου (αδρε)
03/2016