Public Alert: Άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας και κοινωνικού κανιβαλισμού στο Ρέθυμνο

αφισα φινάλ quick foto mple net

Το μεσημέρι της Παρασκευής 3/7, στον οικισμό Ευληγιά., ενώ ο Β., κάτοικος της περιοχής, προσπαθούσε να βάλει μπροστά τη μηχανή του, δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από τον ασφαλίτη εκτός υπηρεσίας Γιάννη Μπαξεβάνη και το σκύλο του. Ο νταής αξιοποίησε άριστα την εκπαίδευση της ελληνικής αστυνομίας και με ειδικές λαβές, στοχευμένες μπουνιές και κλωτσιές σακάτεψε τον Β. που καλούσε σε βοήθεια και προσπαθούσε να αμυνθεί, ενώ ο ασφαλίτης φώναζε ότι δήθεν έπιασε κλέφτη. Ο σαματάς έβγαλε έξω κανίβαλους γείτονες που όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά συμμετείχαν κι εκείνοι στον ξυλοδαρμό! Οι αστυνομικοί που κατέφθασαν, αντί να συλλάβουν τον τραμπούκο, άρχισαν κι αυτοί να χτυπάνε, ακόμα και αφότου είχαν περάσει χειροπέδες στον Β. Στο τμήμα, όπου επιτέλους δόθηκε στον Β. η δυνατότητα να μιλήσει, αποκαλύφθηκε ότι είναι εργαζόμενος και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ρέθυμνο (φανταστείτε να ήταν μετανάστης!). Τον συμβουλεψαν να συνεχίσει τη μέρα του κανονικά και να μη μιλάει για το γεγονός, ενώ παράλληλα απέκρυψαν την αστυνομική ιδιότητα του δράστη. Ο Β., αναγκάστηκε να πάει στο νοσοκομείο γεμάτος μώλωπες, σκισίματα και κακώσεις στον αυχένα. Την επόμενη μέρα κατατέθηκε μήνυση ενάντια στον Γ. Μπαξεβάνη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δύο ασφαλίτες, ο ένας εκ των οποίων επίσης είχε ξυλοκοπήσει τον Β., προσπάθησαν με ανταλλάγματα και έμμεσες απειλές να τον αποτρέψουν από το να κάνει μήνυση, λέγοντας θρασύτατα ότι «όπου υπάρχει αστυνόμος δεν υπάρχει νόμος». Την ώρα που κατέθετε τη μήνυση, έξω από το τμήμα συμπαραστέκονταν δυναμικά πλήθος αλληλέγγυων.

Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Ανήκει σε μια ευρύτερη γενικευμένη καταστολή που τείνει να παγιωθεί: προσαγωγές, καθημερινά μπλόκα, σωματικοί έλεγχοι, ξυλοδαρμοί μεταναστών. Είναι απόρροια της επιβολής ενός συντηρητικού δόγματος νόμου και τάξης, που μέσα στα χρόνια της κρίσης έχει ενταθεί με στόχο την καταστολή της κοινωνικής αγανάκτησης και τη διαμόρφωση πειθήνιων και πειθαρχημένων εργατών.

Αλλά πιο πολύ από την αστυνομική αυθαιρεσία, μας τρομάζουν οι κανίβαλοι νοικοκυραίοι, που στις εκκλήσεις για βοήθεια του γείτονά τους απαντάνε με μπουνιές, κλωτσιές, κλειστές πόρτες και προτεταμένα τηγάνια. Αυτού του είδους η ξεφτιλισμένη αντίδραση, που χτυπά τους αδύνατους και προστατεύει τους ισχυρούς, είναι αποτέλεσμα της τρομοκρατίας των ΜΜΕ, της αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού, της παιδείας του ελληνικού σχολείου και του αποξενωμένου και αποστειρωμένου ανθρώπου που δεν γνωρίζει ούτε το γείτονά του.

Απέναντι στην καταστολή απαντάμε συλλογικά. Οι κάθε είδους Μπαξεβάνηδες δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. Καλούμε τους κατοίκους του Ρεθύμνου και αλληλέγγυες/-ους από άλλες πόλεις να μην σωπαίνουν απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Ενώνουμε τις φωνές μας και αντιστεκόμαστε.

Κανένας μόνος, κανένας φόβος

Η πόλη δεν βάνει κανένα Μπαξεβάνη

Όλες/-οι στην πορεία Τρίτη 7/7 στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο

πρωτοβουλία ενάντια στην αστυνομική βία