Κείμενο στήριξης του 1ου LGBTQI+ Pride Κρήτης

Με αφορμή την διοργάνωση του 1ο Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας: LGBTQI+ Pride Kρήτης, και στα πλαίσια της έμπρακτης αλληλεγγύης μας προς την διοργάνωση αυτή, θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποιες σκέψεις βοηθώντας όχι μόνο με την φυσική μας παρουσία το 2ήμερο των εκδηλώσεων, αλλά και σε επίπεδο σκέψεων σε ότι αφορά τον αντισεξισμό σαν αναπόσπαστο κομμάτι του αντιφασισμού, έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε.

Θεωρούμε ότι ο αντισεξισμός, ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία, και την καταπίεση φύλου και σεξουαλικότητας, δεν μπορεί να μην είναι θεμέλιο πρόταγμα ενός ταξικού αντιφασιστικού/αντικαπιταλιστικού κινήματος. Δεν υπάρχει για εμάς αγώνας πρώτης προτεραιότητας και δεύτερης, εν μέσω κρίσης, αλλά οι πολύμορφες αντιστάσεις που οργανώνονται τα τελευταία χρόνια θεωρούμε ότι αποτελούν αλληλοσυμπληρούμενες απαντήσεις στο ίδιο πρόβλημα, τον καπιταλισμό και τις σχέσεις που αυτός διαμορφώνει, αποτελούν την ίδια απάντηση απέναντι στην βία που μας ασκείται.

Πιστεύουμε ότι, εκτός από τον αναπαραγόμενο σεξισμό προερχόμενο είτε από την κοινωνία (την σοκαρισμένη 3η ηλικία και την φασιστο-νεολαια) είτε από τους “συντηρητικούς κύκλους” (τα παπαδαριά και οι χριστιανο-ταλιμπαν), ο σεξισμός, ο ρατσισμός, και κάθε είδους διάκριση αποτελούν δομικά στοιχειά του ελληνικού κράτους, με σκοπό την καταπίεση και την απομόνωση ευρύτερων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες έχουν ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά. Οι καταγραφές και τα βιολογικά φακελώματα που κάνει η κρατική ΜΚΟ ΚΕΕΛΠΝΟ τα τελευταία χρόνια δεν αφορά μόνο τους μετανάστες εργάτες στα σύνορα, άλλα οι μέθοδοι αυτοί εφαρμόζονται όλο και πιο συχνά σε άλλες κοινωνικές ομάδες.
Η καταγραφή και διαπόμπευση των οροθετικών σκλάβων των εγχώριων πορνείων έγινε στα ίδια πλαίσια. Όπως και η απαγόρευση στο να μπορούν οι “δηλωμένοι” ομοφυλόφιλοι να δώσουν αίμα σε κρατικό νοσοκομείο, θεωρώντας τους εν δυνάμει μολυσμένους, είναι οι νόμοι που κατοχυρώνουν τον βιοφασισμό και τον σεξισμό.

Φυσικά για εμάς που ζούμε σε τούτο το νησί, η διοργάνωση του 1ου φεστιβάλ Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας είναι κάτι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι η έννοια της περηφάνιας έχει αποκτήσει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Περήφανη η κοινωνία για τον λεβέντη της που φοράει μαύρα και εκφράζει όλη την σαπίλα της πατριαρχίας. Περήφανη η κοινωνία για την κόρη που κάνει παιδιά και τα μεγαλώνει υπακούοντας υποτακτικά τον άντρα-πατέρα καθώς και το κοινωνικό πρότυπο. Όμως όπως ήταν φυσικό, δεν ένιωσε περήφανη η Κρήτη, όταν οι νταήδες της σκοτώσανε το “άλλο” δικό της κοπέλι, τον ευαίσθητο Βαγγέλη Γιακουμάκη. Μία από τις χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που δεν ήθελαν ούτε μπόρεσαν να αντέξουν την βία που δέχεται η κάθε διαφορετική, ειλικρινής, αληθινή, ευαίσθητη ψυχή σε μία κλειστή και μισαλλόδοξα αφοριστική θρήσκα κοινωνία.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην υποκρισία που υπήρξε στα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ενάντια στο “φαινόμενο” του bullying. Φτιάχνοντας μία εικόνα που μιλούσε αποκλειστικά για την ενδοσχολική βία, έκαναν για άλλη μια φορά τα στραβά μάτια στους ξυλοδαρμούς, βιασμούς, εξευτελισμούς που δέχονται χιλιάδες γυναίκες καθημερινά, για την βία απέναντι στους μετανάστες, τα καψόνια στον στρατό που αυτοκτονούν τους φαντάρους, για την αστυνομική βία στους δρόμους των πόλεων και χωριών μας, τους βασανισμούς και δολοφονίες στα κολαστήρια των ελληνικών φυλακών (δεν ξεχνάμε τον δολοφονημένο κρατούμενο Ιλί Καρέλι).

Κλείνοντας θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση ότι, κάθε απειλή που θα δεχτεί το φεστιβάλ υπερηφάνειας στο Ηράκλειο το 2ήμερο 26-27 Ιουνίου, από οποιονδήποτε επίσημο ή ανεπίσημο φορέα, ομάδα, η ότι άλλο θα εκληφθεί και σαν απειλή προς οποιονδήποτε από εμάς. Στηρίζουμε με την παρουσία και τον λόγο μας την διοργάνωση και θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να αμυνθούμε απέναντι στις φασιστικές κραυγές και στις απειλητικές παρουσίες. 
Γιατί, η σεξουαλική απελευθέρωση είναι λιθάρι για να χτιστεί η κοινωνική απελευθέρωση.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ
ΤΡΑΝΣ ΚΑΙ ΓΚΕ’Ι’ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου (α.δ.ρέ)
Ιούνης 2015