Το Αρκάδι, ζωντανή διάψευση της περιβαλλοντικής «ευαισθησίας» αυτών που κυβερνούν τον τόπο μας.

Η επιλογή της Μονής Αρκαδίου για την μεγάλη παγκρήτια συγκέντρωση, κατά της υδρόλυσης στη Μεσόγειο, των χημικών όπλων που Άγγλοι, Γερμανοί και Αμερικανοί πούλησαν στη Συρία, είναι επιλογή συμβολική.

Η ιστορική Μονή Αρκαδίου είναι το μνημείο σύμβολο των αγώνων που έδωσαν οι πρόγονοί μας για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Αποτελεί το σημείο αναφοράς που εμπνέει πάντα και ενώνει τους Κρητικούς.

Σήμερα, που τόσος κόσμος συγκεντρώνεται στο Αρκάδι, σας καλούμε να αναλογισθείτε και τον άλλο, τον δεύτερο συμβολισμό αυτής της ιστορικής περιοχής.

Διότι εδώ και πολύ καιρό το ιστορικό Αρκάδι έχει αναδειχθεί σε σύμβολο – ζωντανή απόδειξη – της υποκρισίας πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών, που το αντιλαμβάνονται μόνο ως τηλεοπτικό ντεκόρ για την προσωπική και κομματική τους προβολή. Ενώ παράλληλα, από τις θέσεις και τα αξιώματα που κατέχουν, συντελούν στην περιβαλλοντική, και όχι μόνο, υποβάθμιση της περιοχής και της ίδιας της Μονής.

Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες που σήμερα θα βγάζουν λόγους για την προστασία του περιβάλλοντος είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή Αρκαδίου.

Στο ύψωμα νότια της Μονής, σε ελάχιστη απόσταση και σε άμεση οπτική επαφή με αυτήν δεσπόζει ο κατ όνομα «ΧΥΤΑ» Αμαρίου (στην ουσία χωματερή Αρκαδίου). Κατασκευάστηκε πρόχειρα και πολύ σύντομα αποδείχθηκε χωματερή. Άλλωστε δεν διέθετε άδεια, την οποία απέκτησε εκ των υστέρων μαζί με Περιβαλλοντικούς Όρους που δεν εφάρμοσε! Το σύνολο των απορριμμάτων του νομού Ρεθύμνου χωρίς καμιά διαλογή ή έλεγχο, επικίνδυνα απόβλητα από κάθε είδους βιομηχανικές- βιοτεχνικές δραστηριότητες, ακόμα και νοσοκομειακά απόβλητα, απορρίπτονται στην χωματερή Αμαρίου, δίπλα στην Μονή Αρκαδίου. Μόνιμο πρόβλημα πλέον, τα δύσοσμα, μαύρα ζουμιά που κυλούν ανεξέλεγκτα γύρω από την Μονή και μέσω του Αρκαδιώτικου φαραγγιού έφτασαν να ρυπάνουν την θαλάσσια περιοχή του Σταυρωμένου, 13 χιλιόμετρα μακριά.

Τα νερά από πηγές και πηγάδια της ευρύτερης περιοχής είναι ακατάλληλα, εδώ και χρόνια, για ύδρευση και σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλα ακόμα και για άρδευση. Επειδή όμως, δεν έγιναν ποτέ οι απαραίτητες γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα, οι αρμόδιοι φορείς «εικάζουν» ότι τα υπόγεια νερά δεν έχουν ρυπανθεί!

Την ίδια εικασία έκανε (χωρίς έλεγχο των υπόγειων νερών) και η επιστημονική ομάδα που ανέλαβε να εντοπίσει τα προβλήματα του «ΧΥΤΑ» προτείνοντας ημίμετρα για εξυγίανση-κουκούλωμα της χωματερής προκειμένου αυτή να επεκταθεί ως «νέο κύτταρο». Οι πολίτες κλήθηκαν να πιστέψουν για άλλη μια φορά τις υποσχέσεις όσων ευθύνονται για την κατάσταση του «ΧΥΤΑ» και να αποδεχθούν την παράταση της λειτουργίας της χωματερής με το εκβιαστικό δίλημμα ότι το έργο είναι ώριμο και δεν πρέπει να χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (που ωστόσο δεν έχει ακόμα εξασφαλισθεί!).

Προφανώς, για τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης οι «εύκολες» λύσεις έχουν μεγαλύτερη αξία από τους πολίτες, την ιστορία και τα μνημεία αυτού του τόπου. Οι δε χρηματοδοτήσεις, έχουν αναδειχθεί σε αυτοσκοπό, ανεξάρτητα από την ποιότητα ή την σκοπιμότητα των έργων, τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Γι” αυτόν άλλωστε τον λόγο, για την χρηματοδότηση, κατασκευάστηκε δίπλα στη Μονή η περίφημη λιμνοδεξαμενή Αρκαδίου. Έργο άχρηστο και άστοχο, που δεν κατάφερε ποτέ να λειτουργήσει. Τραυμάτισε όμως βάναυσα το τοπίο και αλλοίωσε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Μια ακόμα απόδειξη της αδιαφορίας απέναντι στην ιστορική σημασία και το φυσικό κάλλος της περιοχής, είναι το γεγονός ότι το Αρκάδι, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα θύματα της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» που, κατά σύμπτωση, προωθείται και διαφημίζεται από τους ίδιους παράγοντες.

Πενήντα (50) ανεμογεννήτριες με ύψος μέχρι 175 μέτρα προγραμματίζεται να εγκατασταθούν γύρω από την Μονή Αρκαδίου. Και το «αιολικό πάρτι» συνεχίζεται νότια της χωματερής, στον Ψηλορείτη όπως, άλλωστε, σε ολόκληρο τον νομό, σε ολόκληρη την Κρήτη.

Σήμερα, μεταξύ άλλων θα ακούσουμε λόγους και δηλώσεις παραγόντων που είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα, που είναι στελέχη και παρατρεχάμενοι των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής συγκυβέρνησης. Στυλοβάτες ενός πολιτικού συστήματος που ξεπούλησε τα πάντα σ” αυτόν τον τόπο και βεβαίως, δεν αντέδρασε εγκαίρως στο πείραμα θανάτου που γίνεται αυτή την στιγμή στη Μεσόγειο όπως δεν αντιδρά ποτέ σε οτιδήποτε κι αν κάνουν οι σύμμαχοι-κατακτητές σε βάρος του τόπου μας.

Σήμερα, εδώ στο Αρκάδι, θα εκφωνηθούν λόγοι για την προστασία του Περιβάλλοντος. Τα τοξικά ζουμιά της χωματερής δίπλα στην Μονή Αρκαδίου και ο χάρτης της ΡΑΕ με τις εκτάσεις που ουσιαστικά χαρίζονται στις εταιρείες για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, αποτελούν μέρος μιας πραγματικότητας που διαψεύδει και ακυρώνει την επίδειξη περιβαλλοντικής «ευαισθησίας» αυτών που κυβερνούν τον τόπο μας.

Το Αρκάδι, ζωντανή διάψευση της περιβαλλοντικής «ευαισθησίας» αυτών που κυβερνούν τον τόπο μας
Το-Αρκάδι-ζωντανή-διάψευση-της-περιβαλλοντικής-«ευαισθησίας»-αυτών-που-κυβερνούν-τον-τόπο-μας

Υπογράφουν:
Συντονιστική ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά β.Α.Π.Ε.
Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις β.Α.Π.Ε. δήμου Αρκαδίου
Δημοτικό Διαμέρισμα Μέσης, Ρεθύμνου
Πολιτιστικός Σύλλογος Αμνάτου
Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας
Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριάννας
Πολιτιστικός Σύλλογος Πίκρη
Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου
Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου Χωρίς Μεσάζοντες
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου