Εκδήλωση/Συζήτηση “Ανανεώσιμες Πηγές Εξαπάτησης” Μας τα παίρνουν όλα: γή, νερό, ενέργεια. Σάββατο 15 Μαρτίου, Ωδείο Ρεθύμνου.

ekdhlwsh enantia stis vape afisa rgb-01

Το νησί μας, η Κρήτη, κινδυνεύει από την επέλαση των ΑΠΕ. Ενημερωθείτε, πάρτε θέση!

Στην αρχή ήσαν δυο τρεις σε μια απόμακρη βουνοκορφή. Τους βλέπαμε από μακριά κι αναρωτιόμαστε ήντα ΄ναι τούτοι οι σβούροι που «φύτρωσαν» στα μουλωχτά και χρόνο με τον χρόνο γίνονται περισσότεροι. Κι έπειτα, μάθαμε πως οι εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν «καπαρώσει» περισσότερες από 300 περιοχές της Κρήτης για να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα με πέντε, δέκα, είκοσι και περισσότερες ανεμογεννήτριες το καθένα.

Στο νομό Ρεθύμνου, έχουν κατατεθεί αιτήσεις στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για πάνω από 70 περιοχές και στις περισσότερες από αυτές, οι αιολικές εταιρείες έχουν ήδη πάρει άδεια παραγωγής.

Ο Ψηλορείτης , ο Κέδρος, ο Σιδέρωτας, η Κουρούπα, ο Βρύσινας, ο Τσιλίβδικας, ο Κρυονερίτης, το Αρκάδι, ακόμα και λοφίσκοι όπως η Βίγλα δίπλα στην εθνική οδό στον ποταμό Πετρέ, πρόκειται να καταληφθούν από γιγάντιες ανεμογεννήτριες με ύψος μέχρι και 180 μέτρα .

Οι εταιρείες ΑΠΕ ισχυρίζονται ότι οι ανεμογεννήτριες συντελούν στην μείωση των «ρυπογόνων» εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Όμως η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ, είναι διαλεί­πουσα και «τυχαία» (εξαρτώμενη από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες) ενώ τα συστήματα ηλεκτροδότησης λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση, αλλιώς καταρρέουν (black out). Έτσι, όχι μόνο δεν κλείνουν τα εργοστάσια που καίνε συμβατικά καύσιμα, αλλά συνεχίζουν, υποχρεωτικά, να λειτουργούν προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραγωγή συνεχόμενης σταθερής ενέργει­ας.

Οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες είναι έργα με μεγάλο «οικολογικό αποτύπω­μα»: Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται τόνοι χάλυβα, για τη θεμελίωσή τους απαιτούν τεράστιες ποσό­τητες μπετόν και σίδερο. Στα πτερύγια τους προσκρούουν και σκοτώνονται τα πουλιά. Παράγουν υποήχους που δη­μιουργούν προβλήματα στην πανίδα και στους ανθρώπους .

Τα αιολικά πάρκα κατακερματίζουν φυσικά οικοσυστήματα με τους γιγάντιους δρόμους πρόσβασης και τις «πλατείες» εγκατάστασης που ανοίγονται. Ζημιώνουν τον τουρισμό.

Συχνά, για την εγκατάστασή των ΑΠΕ παραχωρούνται δη­μόσιες εκτάσεις και με τη βοήθεια του κράτους (μέσω δασικών χαρακτηρισμών) καταπατούνται ιδιωτικές περι­ουσίες, αλλάζοντας έτσι τη χρήση γης από γεωργική – κτη­νοτροφική σε βιομηχανική. Καταργούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από τις ελάχιστες που προσφέρουν.

Με το πρόσχημα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας, πολλές εταιρείες ΑΠΕ σχεδιάζουν την δημιουργία αντλησιοταμιευτήρων παντού όπου υπάρχουν επιφανειακά ή υπόγεια νερά.

Κι επειδή τα επιφανειακά νερά σπανίζουν στην Κρήτη, οι περισσότεροι αντλησιοταμιευτήρες (όπως και τα τεράστια, εξαιρετικά επικίνδυνα για το περιβάλλον, ηλιοθερμικά εργοστάσια που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην Σητεία) θα αντλούν, εκατομμύρια κυβικά νερού, από τον υδροφόρο ορίζοντα με γεωτρήσεις.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι εταιρείες αυτές εκτός από την ενέργεια, στοχεύουν και στον έλεγχο των επιφανειακών και υπόγειων νερών.

Το νησί μας, η Κρήτη, μας χρειάζεται όλους. Ενημερωθείτε, πάρτε θέση!

Η συντονιστική ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά βΑΠΕ σας καλεί σε εκδήλωση- συζήτηση με θέμα:
Ανανεώσιμες Πηγές Εξαπάτησης μας τα παίρνουν όλα: γη, νερό, ενέργεια

Ομιλητές: Σταύρος Ξηρουχάκης, βιολόγος, ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Φλώρα Παπαδέδε, οικονομολόγος, γραμματέας του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της ΔΕΗ

Σάββατο 15 Μαρτίου, ώρα 19.00, στην αίθουσα Παντελή Πρεβελάκη (Ωδείο Ρεθύμνου)