(ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/5 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ 2ου LGBTQI+ PRIDE ΚΡΗΤΗΣ

13092199_1719307974977948_3918534831117472624_n

Ένα χρόνο μετά από την επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου Σώματος και Σεξουαλικότητας : LGBTQI+ Pride Κρήτης στο Ηράκλειο στις 26-27 Ιουνίου και με τη συμμετοχή περίπου 1000 ατόμων το Συντονιστικό αποφάσισε να “ανοιχτεί” το φεστιβάλ και οι θεματικές του και στην κοινωνία του Ρεθύμνου, τονίζοντας τον Παγκρήτιο χαρακτήρα του.
Εκεί όπου η πατριαρχία κυριαρχεί σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, εμείς εκφραζόμαστε ανοιχτά και διεκδικούμε.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, το 2ο Φεστιβάλ να διεξαχθεί στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου στις 9 και 10 Ιούλη. Ακολουθώντας κάθε τυπική διαδικασία κάναμε την αίτηση, η οποία στην τελική της έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο απορρίφθηκε χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία και ρεαλιστική αντιπρόταση, παρά μόνο με ομοφοβικές , σεξιστικές και γενικότερα ρατσιστικές κραυγές και κινδυνολογίες. ”Υστερικές μανάδες”, ”δημόσιος αυνανισμός” , ” ακατάλληλα θεάματα για παιδιά” , ”επικίνδυνοι τύποι με μαγκούρες” ήταν μερικές από τις φράσεις που κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις τους . Καταπατώντας τόσο το Σύνταγμα όσο και τις σχετικές υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη μας αρνήθηκαν το δικαίωμα χρήσης του κήπου επί ίσοις όροις με άλλα φεστιβάλ, συνήθως μη πολιτικού χαρακτήρα αλλά εμπορικού/τουριστικού/κα. Οι αντιπροτάσεις τόσο κλειστών χώρων όσο και βραδινών ωραρίων είχαν μοναδικό στόχο τον περιορισμό της ορατότητάς μας στο δημόσιο χώρο και την περιθωριοποίησή μας.

Η απάντησή μας ήταν άμεση : μοιράσματα, μικροφωνικές διαμαρτυρίες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο , συλλογή 3000 περίπου υπογραφών, κάλεσματα στήριξης από σωματεία και συλλογικότητες (με θετική απόκριση δεκάδων), καθώς και από ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, πολιτικούς, νομικούς και ακτιβιστές. Εξαντλώντας κάθε θεσμικό τρόπο διεκδίκησης του κήπου και ανάκλησης της απόφασης και με πολλές δράσεις κινηματικής πίεσης κάθε φορά αντιμετωπίζαμε μια σειρά από γραφειοκρατικά τεχνάσματα και μικροπολιτικά παιχνίδια . Παράλληλα, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη, παρουσιάζοντας το φιλικότερο πρόσωπο της παράταξης του δημάρχου, προσπάθησε να μας πείσει να διεξάγουμε το φεστιβάλ στο χώρο εντός και γύρω από το ”Σπίτι του Πολιτισμού” η εκχώρηση του οποίου ανήκει στη δικαιοδοσία της. Μια πρόταση, ωστόσο, μη ρεαλιστική για ένα φεστιβάλ 1000+ συμμετεχόντων στα μέσα του καλοκαιριού. Στο τελευταίο συμβούλιο (έχοντας ήδη κάνει νέα αίτηση) όλα τα πολιτικά φεστιβάλ (πχ. το Αντιρατστιστικό) ”πάγωσαν” εώς ότου εγκριθεί ο νέος κανονισμός του κήπου. Μία συνθήκη που πιθανώς να μην ισχύσει για τα υπόλοιπα φεστιβάλ μη πολιτικού χαρακτήρα στον ίδιο χώρο!
ΤΟ 2ο PRIDE ΚΡΗΤΗΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ! 9-10 ΙΟΥΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ.

Οι θεματικές και οι διεκδικήσεις του Φεστιβάλ, πιο επιτακτικές από ποτέ, δεν αφορούν μόνο την LGBTQI+ κοινότητα. Ζούμε σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης όπου όροι όπως το φύλο, η τάξη, η φυλή, το σώμα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις αλληλοπλέκονται και γίνονται αφορμή για μεγαλύτερη καταπίεση. Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου πνίγονται στα νερά της Μεσογείου και η λιτότητα παρουσιάζεται ως μονόδρομος -για τη σωτηρία του κεφαλαίου, την ώρα που ο ρατσισμός , ο φασισμός και η ισλαμοφοβία χρησιμοποιούνται για να διαιρέσουν τις καταπιεσμένες ομάδες, καλούμαστε να γενικεύσουμε τον αγώνα μας, να συνδεθούμε με όλα τα μαχόμενα κομμάτια της κοινωνίας και να αγωνίστούμε ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, για τη ζωή και την ελευθερία . Πρώτα για τις/τους/τα εαυτές/-ους/-α μας, αλλά και για κάθε περιθωριοποιημένη ομάδα, διεκδικούμε το δημόσιο χώρο που θέλουν να μας στερήσουν, κάθε δικαίωμα που αφαιρείται, ισότητα και αποδοχή.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13/5 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΡΙΤΗ 17/5 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ

17/5 : Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας
LBGTQI+ : Lesbians , Gay ,Bi , Trans , Queer , intersex , HIV+ , Asexual ,Non-Binary and other

https://www.facebook.com/events/1036393119790281/