Αγ. Βασίλειος Ρεθύμνου: Η εκδίωξη των ΒΑΠΕ (3/10/15)

Ρέθυμνο: Η εκδίωξη των ΒΑΠΕ 3/10/15

https://www.youtube.com/watch?v=o0a7zbs1K8Y

Μια σημαντική νίκη στον πόλεμο κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ πέτυχαν οι κάτοικοι του νότιου Ρεθύμνου αποτρέποντας την έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση τριών νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή τους.

Το πρωί του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2015, οι κάτοικοι στο Σπήλι και στα γύρω ορεινά του Ρεθύμνου αντιλήφθηκαν τα μηχανήματα της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” να ανεβαίνουν στο χωριό Άρδαχτος για να ξεκινήσουν την εγκατάσταση τριών νέων ανεμογεννητριών, σε απόσταση 200 μέτρων από την κατοικημένη περιοχή.

Σε ελάχιστο χρόνο μαζεύτηκαν αλληλέγγυοι από τα γύρω χωριά αλλά και από το Ρέθυμνο και ανέκοψαν την πορεία των μηχανημάτων. Πολύ γρήγορα οι οδηγοί των πέντε οχημάτων βρέθηκαν μπροστά σε εκατοντάδες αποφασισμένους κατοίκους, οι οποίοι είχαν στήσει μπλόκα διαμαρτυρίας σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και έκαναν απόλυτα σαφή την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών.

Τα βαριά φορτηγά δεν ήταν από την Κρήτη. Ανήκουν σε συνεργαζόμενο με τη “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” εργολάβο από την Καρδίτσα. Οι πολίτες του Ρεθύμνου απαίτησαν όχι μόνο να φύγουν από το χωριό τους αλλά και από την Κρήτη και τους ακολούθησαν σε κομβόι μέχρι το λιμάνι του Ηρακλείου όπου και τελικά τα πέντε τεράστια οχήματα φορτώθηκαν στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Το κλίμα μετά τη φόρτωση ήταν πανηγυρικό. Το μήνυμα που εστάλη από την Κρήτη ήταν σαφές, τόσο προς τις εταιρίες ΑΠΕ όσο και στους εργολάβους που αναλαμβάνουν επιμέρους εργασίες.

https://www.youtube.com/watch?v=QweqAGCA0LY

* H είδηση και φωτορεπορτάζ από την Candia alternativa.