Απολογισμός της καμπάνιας έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

elme-prosfyges-1

elme-prosfyges-2

Από τις 25 ως τις 27 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με μεγάλη επιτυχία, τριήμερο δράσεων, συλλογής προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στα σύνορα της Ειδομένης. Η επιτυχία αυτή οφείλεται καταρχάς στους εκατοντάδες πολίτες του Ρεθύμνου που αγκάλιασαν με μεγάλη θέρμη την πρωτοβουλία, προσφέροντας από το υστέρημα τους στην καμπάνια.

Επίσης, αξιόλογη ήταν η συμμετοχή των δεκάδων αλληλέγγυων που ένωσαν τις δυνάμεις τους προσφέροντας εθελοντικά χρόνο και κόπο, ώστε να οργανωθεί και να υλοποιηθεί η καμπάνια. Οι συμπολίτες μας στήριξαν στην πράξη την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης παρά την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αποκρούοντας τις λογικές του κοινωνικού κανιβαλισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Για λόγους διαφάνειας και διατήρησης του κλίματος εμπιστοσύνης που μας έδειξαν οι συμπολίτες μας, καταγράφουμε στον παρακάτω πίνακα το σύνολο των προϊόντων που συγκεντρώθηκαν. Επίσης, το συνολικό ποσό από την οικονομική ενίσχυση που προσφέρθηκε έφτασε τα 2526,65€ με τα οποία θα αγοραστούν προϊόντα άμεσης ανάγκης για τους πρόσφυγες (αδιάβροχα, σκηνές, κ.τ.λ.) σε συνεννόηση με την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης.

Είδος Κούτες
ΓΑΛΑΤΑ ΕΒΑΠΟΡΕ-ΓΑΛΑΤΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 77
ΠΑΝΕΣ ΜΩΡΩΝ 38
ΧΥΜΟΙ 36
ΜΠΙΣΚΟΤΑ 35
ΒΡΕΦΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ-ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ-ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ 26
ΚΡΟΥΑΣΑΝ 22
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ-ΠΑΣΤΕΛΙΑ-ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΏΝ 21
ΜΩΡΟΜΑΝΤΗΛΑ 20
ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ 14
ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ 12
ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΕΣ-ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΕΣ 12
ΣΑΠΟΥΝΙΑ 11
ΦΑΡΜΑΚΑ 10
ΖΥΜΑΡΙΚΑ-ΡΥΖΙ 9
ΓΑΖΕΣ 7
ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ-ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ 3
ΣΑΜΠΟΥΑΝ 3
ΞΥΡΑΦΑΚΙΑ 2
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ 2
ΡΟΥΧΑ ΣΕ ΣΕΤ 2
ΌΣΠΡΙΑ 2
ΥΠΝΟΣΑΚΟΙ-ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ 1
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 1
ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ 1
ΑΔΙΑΒΡΟΧΑ 1
ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ-ΖΑΧΑΡΩΔΗ 1
ΖΑΧΑΡΗ 1
ΧΑΡΤΙΚΑ 1
ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ 1
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΠΡΩΙΝΟΥ 1
ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ 1

Ως Πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες – Ρεθύμνου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στήριξαν την καμπάνια. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Διεύθυνση του 2ου Δημοτικού για την παραχώρηση του χώρου, την λέσχη φίλων της ΑΕΚ για την προσφορά τους σε προϊόντα, τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων αλλά και τις πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών για την προσφορά τους σε χρήματα, τον συνεταιρισμό «ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ» για την μουσική βραδιά τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στην καμπάνια, την μεταφορική Κατσαραγάκης Εμμ. του Νικολάου για την δωρεάν μεταφορά των προϊόντων.

Πάνω από όλα όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους μικρότερους και μεγαλύτερους μαθητές που συμμετείχαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, δίνοντας μας ένα μεγάλο μάθημα προσφοράς και αλληλεγγύης. Αυτό το μάθημα μας γεμίζει αισιοδοξία για να συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα τις εκδηλώσεις και δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Για όσο θα συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων, οφείλουμε να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και να αγωνιζόμαστε υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα κάθε συνανθρώπου μας σε μια αξιοπρεπή ζωή.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – ΡΕΘΥΜΝΟ

(συμμετέχουν: ΕΛΜΕ Ρεθύμνου/ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε./ Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ./ Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Π. Κ. στο Ρέθυμνο/ Σύλλογος Εφοριακών Δυτικής Κρήτης/ Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες φοιτητών Ρεθύμνου/ κατARTι/ Δίκτυο αλληλεγγύης Ρεθύμνου – Χωρίς Μεσάζοντες/ Πρωτοβουλία Εργαζομένων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου)