(VIDEO) Κάτω τα χέρια απο το Δίκτυο αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες. Κάτω τα χέρια απο τις κοινωνικές αντιδομές.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CAWcTjKFguE[/youtube]

Σε αντίθεση με την ηττοπαθή αντίληψη ότι για την τραγική κοινωνική κατάσταση που βιώνουμε δεν μπορεί να βρεθεί λύση και πως οποιαδήποτε αντίδραση είναι αδύνατη, στα μέσα του 2012 γεννήθηκε το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες. Αναφερόμαστε στην αυτοοργάνωση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι πωλούν χωρίς μεσάζοντες απευθείας στους καταναλωτές.

Έτσι και στην πόλη μας, έχουμε το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου και Χωρίς Μεσάζοντες το οποίο έχει πραγματοποιήσει ήδη πέντε διανομές, προσφέροντας σε εκατοντάδες οικογένειες δεκάδες τόνους απο ελεγμένα – πιστοποιημένα τοπικά αγροτικά προϊόντα. Η δημιουργία του Δικτύου Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες εντάσσεται στα πλαίσια της ανάπτυξης των λεγόμενων κοινωνικών αντιδομών, όπως για π.χ το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τους τελευταίους μήνες πανελλαδικά οι τοπικές ομάδες του κινήματος αλληλεγγύης και χωρίς μεσάζοντες δέχονται έντονες πιέσεις, προερχόμενες από κρατικούς φορείς, κάτι που δεν μας εκπλήσσει καθώς οι τελευταίοι προσπαθούν να προστατεύσουν τα συμφέροντα που εκπροσωπούν. Καταστολή δέχτηκαν, η 6η διανομή τροφίμων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού και οι Γιατροί του Κόσμου (έλεγχοι του ΕΟΦ και της δίωξης ναρκωτικών, φυσικά χωρίς αποτέλεσμα), η Λέσχη Αλληλεγγύης Νέου Κόσμου και η 16η διάθεση προϊόντων στην Τούμπα. Τελευταία, αστυνομικές δυνάμεις με εντολή του δημάρχου απαγορεύουν την πραγματοποίηση της διανομής των Χωρίς Μεσάζοντες στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, ενώ επιβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ στον καθένα από τους 16 παραγωγούς της 4ης διανομής Χωρίς Μεσάζοντες στο Μαρούσι Αττικής. Σειρά τώρα θέλουν να έχει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου-Χωρίς Μεσάζοντες
που δέχεται τον τελευταίο καιρό ενοχλήσεις σχετικά με τη δράση του.

Πιο συγκεκριμένα ο δήμος ακόμη δεν έχει εκδώσει άδεια για το στήσιμο της αγοράς σε συγκεκριμένο χώρο της πόλης παρά τις υποσχέσεις του πως θα το πραγματοποιήσει. Αντί αυτού, συστηματικά προσπαθεί να εμποδίσει οποιαδήποτε διανομή μέσω της παραπληροφόρησης των καταναλωτών και της τρομοκράτησης των παραγωγών. Παρά τις πιέσεις, το Δίκτυο Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες κατάφερε μαζί με την στήριξη αρκετού
αλληλέγγυου κόσμου να πραγματοποιήσει την 5η διανομή με επιτυχία.

Το κράτος τραμπούκος και φοροεισπράκτορας, που κόβει το ρεύμα σε οικογένειες ανέργων, που ετοιμάζεται για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που καταργεί την δημόσια δωρεάν ιατρική περίθαλψη, που δημιουργεί πανεπιστήμια μόνο για έχοντες φοιτητές, για άλλη μία φορά διαλέγει να δείξει ποιές είναι οι πραγματικές του προτεραιότητες για να φτάσει στην «ανάκαμψη» κηρύσσοντας τον πόλεμο στις δομές που δημιουργεί η κοινωνία για επιβίωση και ποιότητα ζωής. Η κυβερνητική πολιτική έχει ξεκάθαρα ταξικό προσανατολισμό. Τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα που πληρώνουν την κρίση καθημερινά, απαγορεύεται να δημιουργήσουν αντιστάσεις και οι όποιες προσπάθειες ποινικοποιούνται αυτομάτως, σε αντίθεση, με τους επιχειρηματικούς και τραπεζικούς ομίλους που τα συμφέροντα τους ταυτίζονται με την πολιτική της αντικοινωνικής «ανάπτυξης» και «ανταγωνιστικότητας».

Οι μεθοδεύσεις και η καταστολή του κράτους έχει τα χαρακτηριστικά φασίζοντος πολιτεύματος και ο αγώνας της κοινωνίας δεν μπορεί να έχει άλλα, παρά ταξικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά.

Η αλληλεγγύη σε αυτούς που αγωνίζονται και σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη είναι αδιαπραγμάτευτη.

Κάτω τα χέρια από το Δίκτυο Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Ρεθύμνου.

Ο ιστότοπος του Δικτυου Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Ρεθύμνου