Διαπολιτισμική κουζίνα αλληλεγγύης (Κυριακή 21 Οκτωβρίου)

Ζώντας πλέον μέσα στην πιο σκληρή και βάναυση οικονομική και πολιτισμική συγκυρία, μέσα σε αυτό το σύστημα που κάθε μέρα τρώει τα σωθικά του, εμάς τους ίδιους, και συνήθως στρέφοντας τον έναν εναντίον του άλλου επιλέγουμε να αντιστεκόμαστε και να πράττουμε αλληλέγγυα. Στεκόμαστε ενάντια σε λογικές που προωθούν την εγωπάθεια, τη μισαλλοδοξία, το φασισμό.

Ο τόπος μας , ο τόπος που βρεθήκαμε και συνυπάρχουμε σήμερα είναι ένας τόπος από τον οποίο ανά τους αιώνες έχουν διασταυρωθεί κι έχουν συνυπάρξει εκατοντάδες πολιτισμοί. Είναι ένα πεδίο ανταλλαγής ιδεών, κουλτούρας, πολιτισμού, ένα πεδίο το οποίο συγκέρασε στο παρελθόν ανθρώπους τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους αλλά καθόλα ίδιους. Με ίδιες ανάγκες, ίδιες επιθυμίες, πολλές φορές με διαφορετικές τροχιές αλλά σε καμία περίπτωση δεν έλειψε το στοιχείο της αρμονίας. Οι ανατολίτικες κλίμακες στη μουσική με τα δυτικά στοιχεία, η κρητική διάλεκτος εμπλουτισμένη με λέξεις και ήχους από κάθε γωνιά της μεσογείου και της Ασίας, η αρχιτεκτονική που συνδυάζει αραβικά και ενετικά μοτίβα με υλικά παρμένα από την κρητική γη είναι κάποια λίγα από τα χιλιάδες στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την πολυχρωμία και τον πλουραλισμό με τον οποίο διαφορετικοί άνθρωποι πάντα μπορούσαν και μπορούν να συνυπάρξουν δίνοντας ο ένας στον άλλο.

Το φαγητό, η τροφή δηλαδή, που γεννά τη ζωή είναι το καλύτερο παράδειγμα για να γευτεί κανείς με τη φαντασία του και να καταλάβει τη μαγεία του παντρέματος των πολιτισμών. Η σπουδαιότητα της συνεστίασης είχε πάντα εξέχοντα ρόλο σε όλους τους πολιτισμούς και τους αιώνες ανά τη γη. Απόδειξη ότι γύρω από αυτή πάντα στήνονταν μεγάλες γιορτές με επίκεντρο την ανεμελιά, την επαφή, την ευτυχία, την ελευθερία! Οι άνθρωποι κάτω από αυτή τη συλλογική διαδικασία κοινωνούσαν τις ιδέες τους, τους προβληματισμούς τους, τα συναισθήματά τους μετουσιώνοντας αυτή τη συσχέτιση σε κάτι ανώτερο, τη ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ. Σύντροφος σημαίνει μοιράζομαι μαζί σου την προϋπόθεση της ζωής, την αρχή και το τέλος της ύπαρξης μου. Νοήματα σαν κι αυτά αποτελούν φάρους μέσα στην καταιγίδα του κατεξουσιασμού και της αποξένωσης την οποία μας έχουν επιβάλλει. Όχι γενικά κι αόριστα «κάποιοι» αλλά εκείνοι που έχουν στα χέρια τους την οικονομία, εκείνοι που τους έχουμε επιτρέψει να παίζουν στο χρηματιστήριο και στις διεθνείς αγορές τις τιμές του φαγητού μας, την τιμή και την αξιοπρέπεια της ζωής μας.

Όπως σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έτσι κι εδώ στην Κρήτη δόθηκαν μάχες με αντίτιμο την κακουχία, την πείνα και το θάνατο. Από τα μαρτυρικά Ανώγεια, την καταστροφή της Βιάννου, την προσφυγική Αλικαρνασσό, τα πολύπαθα χωριά των Χανίων, οι Κρήτες αγωνίστηκαν και πολέμησαν κάθε άνωθεν εσωτερική ή εξωτερική εξουσία, χωρίς να έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους εσωτερικά ανάμεικτους μειονοτικούς ή πλειοψηφικούς πληθυσμούς. Αντιθέτως, σήμερα βλέπουμε ότι κομμάτια της κυριαρχίας έχουν βάλει σκοπό να μας στρεβλώσουν την ιστορική μνήμη και να μας διαχωρίσουν σε «ντόπιους» και «ξένους». Τα μαύρα πουκάμισα δυστυχώς ή ευτυχώς φοριούνται ακόμα σε τούτο τον τόπο, για να τονίζουν και να θυμίζουν το θρήνο αλλά και τη δύναμη των ανθρώπων που αγωνίστηκαν, χωρίς να έχουν καμία σχέση με τα μαύρα μπλουζάκια και τα αρχαιολαγνικά σύμβολα των νοσταλγών της ναζιστικής κατοχής και του ολοκληρωτισμού που αιματοκύλησε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Με βάση τα παραπάνω το Αντιφασιστικό Μέτωπο, μία σύμπραξη ανθρώπων από κάθε κομμάτι αυτής της κοινωνίας που αισθάνεται καταπιεσμένο και θέλει να δράσει ενάντια στη φασιστική απειλή, τη λογοκρισία, τον ατομικισμό, τον ολοκληρωτισμό και που συνεχώς διευρύνεται, καλεί την Κυριακή στις 21/10 στην Πλατεία Μικρασιατών και ώρα 18.30, όχι σε μία φιλανθρωπικού τύπου εκδήλωση όπως συνηθίζουμε να βλέπουμε τον τελευταίο καιρό από διάφορες ομάδες με μπάτζετ και κεφάλαια (πλούσιοι «ευεργέτες», εκκλησία, χρηματοδοτούμενα πολιτικά κόμματα), αλλά σε μία εμπλουτισμένη και από τα κάτω λαϊκή βραδιά στην οποία θα μαγειρέψουμε όλοι μαζί, θα γνωριστούμε, θα ανταλλάξουμε γεύσεις κι απόψεις, θα πιούμε και θα διασκεδάσουμε με μουσικές από την Κρήτη κι από τα Βαλκάνια σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Simulcast performances inevitably, some students` kindersicherung handy parents, grandparents, and other loved ones can`t attend a play, concert, or other performance.