ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Ο φασισμός χτυπάει την πόρτα των σχολείων μας

«Τις τελευταίες μέρες, ένα κομμάτι της κοινωνίας του Ρεθύμνου ζει κυριολεκτικά υπό καθεστώς τρομοκρατίας. Πρόκειται για μαθητές, οι οποίοι μέσα στα σχολεία τους (!), αλλά και εκτός αυτών, δέχονται συνεχώς απειλές και συχνά βίαιες επιθέσεις. Αίτια, τα πολιτικά τους πιστεύω: οι ιδέες τους και οι ελπίδες τους για μια πιο όμορφη κοινωνία. Τα περιστατικά είναι πια τόσο πολλά που έχουμε χάσει το μέτρημα.

Παρ’ όλο που η κατάσταση έχει γνωστοποιηθεί σε καθηγητές και διευθύνσεις, οι αρμόδιοι επιδεικνύουν εγκληματική αδιαφορία, αδρανώντας τη στιγμή που απειλείται η σωματική μας ακεραιότητα. Σα να μην έφτανε που το ελληνικό «δημόσιο» σχολείο δε μας παρείχε την απαραίτητη παιδεία, τώρα φαίνεται πως δεν είμαστε καν ασφαλείς στο προαύλιο του και πολλοί από μας δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα στην πόλη μας. Οι απειλές, οι τραμπουκισμοί και οι επιθέσεις την ώρα του διαλλείματος, κοντεύουν να μας γίνουν συνήθεια.

Η αδράνεια των αρμόδιων οδήγησε, το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου, σε ένα σοκαριστικό γεγονός: Μαθητής δέχτηκε επίθεση μέσα (!) στο χώρο του Πειραματικού Λυκείου επειδή έχει συμμετάσχει σε αντιφασιστικές κινητοποιήσεις. Αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη βοήθεια της διεύθυνσης, στράφηκε αλλού. Οι αντιφασίστες που έτρεξαν να τον προστατέψουν, δέχτηκαν την επίθεση που θα δεχόταν εκείνος. Όλα αυτά εντός και εκτός του χώρου του 1ου και του Πειραματικού Λυκείου!

Η βία αυτή που δεχόμαστε καθημερινά μπορεί να οριστεί μόνο ως φασιστική. Προέρχεται από άτομα που συμμετέχουν ή είναι φιλικά προσκείμενα στην τοπική οργάνωση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και δεν μπορούν να ανεχτούν κανέναν με άποψη διαφορετική από τη δική τους. Τα άτομα αυτά είναι νεαρής ηλικίας, καθοδηγούμενα όμως από μεγαλύτερους, που τα παραπλανούν και τα εκμεταλλεύονται. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους όμως, είναι άκρως επικίνδυνα αφού το μυαλό τους έχει γεμίσει από ρατσιστικό μίσος και από τη μισαλλοδοξία του φασισμού. Είναι πια προφανές ότι, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, ο φασισμός έρχεται πρώτα για κάποιους, μετά για ΟΛΟΥΣ.

Προκύπτει λοιπόν ένα ερώτημα:
Πώς θα αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα η τοπική κοινωνία; Ρεθυμνιώτες και Ρεθυμνιώτισσες, θα συνεχίσετε να αδρανείτε, αναπαράγοντας την –στα όρια της χυδαιότητας αβάσιμη– θεωρία περί άκρων; Μήπως είναι προτιμότερο να πάρετε όλοι θέση, πριν στο στόχαστρο του φασισμού βρεθείτε κι εσείς οι ίδιοι, οι φίλοι σας και τα παιδιά σας;»
Educators who have taken the exams suggest connecting with others, either online or in person, paper writer who are taking the tests.